Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

FARC pleit voor legalisatie van coca- en marihuanaplantages

Datum : 06/02/2013
Land : Colombia

FARC pleit voor legalisatie van coca- en marihuanaplantages

Rebellen van de Colombiaanse FARC hebben tijdens de vredesbesprekingen een voorstel gedaan voor het gebruik van land. Een belangrijk punt hierin is de legalisering van coca- en marihuanaplantages.

De plantages moeten dienen voor industrieel gebruik, voor therapeutische en medicinale of voor "culturele” doeleinden. Daarnaast wil de FARC dat de regering stopt met de uitgifte van nieuwe mijnbouwvergunningen en concessies voor de exploratie van olie. De lijst van de FARC, met in totaal acht voorstellen voor landgebruik in Colombia, werd door hoofdonderhandelaar van de FARC, Ivan Marquez, voorgelezen in Havana, Cuba tijdens de laatste ronde van de vredesbesprekingen met de regering.

Naast marihuana en cocabladeren wil de FARC de plantages van papavers ook legaliseren. Een andere eis qua landhervorming, die de FARC al eerder gesteld, behelst de overhandiging van 25 miljoen hectare land - meer dan 20 procent van het land - aan de armen in het land. De guerrillagroep wil ook dat mijnbouw- en olieactiviteiten verminderd worden tot een oppervlakte van twintig miljoen hectare van de grond voor landbouw.

Een golf van geweld verhoogt ondertussen de spanningen tijdens de vredesbesprekingen. De beveiliging op politiebureaus is verscherpt na aanvallen door de FARC. Meer dan tien politieagenten zijn gedood sinds de eenzijdige wapenstilstand op 20 januari afliep.
 

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug