Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Fast Food bedreigt dieet Costa Ricaanse Blue Zone

Datum : 22/02/2013
Land : Costa Rica

Fast Food bedreigt dieet Costa Ricaanse Blue Zone

De komst van fastfoodrestaurants op het Costa Ricaanse schiereiland Nicoya zou het traditionele dieet van de inwoners van Nicoya kunnen bedreigen.

Nicoya, gelegen in het noordwesten van Costa Rica, is een van de zogenaamde ‘Blue Zones’; een zone waarin mensen significant langer leven dan in andere delen van de wereld. Dit wordt behalve door voldoende beweging de hele dag door en veel aandacht voor familie en sociaal leven, ook verklaard door het voedsel en eetgewoontes. Het dieet van veel bewoners van Blue zones is vaak vooral gebasseerd op groente en peulvruchten. Een traditioneel Nicoyaans dieet bestaat vooral uit rijst, bonen, tortillas en rosquillas. Onlangs is bij de grens van Nicoya een Amerikaanse fastfoodrestaurant geopend dat verschillende Nicoyanen bezorgd heeft gemaakt. Een dieet van hamburgers, pizza, kipnuggets en hotdogs was hier tot nu toe niet gebruikelijk.

Normaal gesproken wordt in Nicoya ‘s ochtends het meest gegeten en ‘s avonds slechts een lichte maaltijd genuttigd. Traditioneel wordt het eten hier zelf geoogst, zonder haast bereid en rustig met de familie genuttigd. Tegenwoordig openen er in Nicoya steeds meer restaurants met op het menu eten dat snel klaar is, maar per maaltijd net zoveel of meer calorieën bevat als de dagelijkse voedingsbehoefte per dag zou moeten zijn. Omdat fastfood in het algemeen veel suiker, zout en verzadigde vetten bevat, vergroot het eten van dit voedsel de kans op overgewicht, hoge bloeddruk, diabetes en hart- en vaatziekten. Veel inwoners van Nicoya maken zich zorgen over deze verandering in dieet die aanleiding geeft tot obesitas en ook de natuur vervuilt door het vele afval dat het achterlaat. Er is vooral angst dat dit het dieet van vooral jongeren voorgoed zal gaan beïnvloeden.

 

Bron : El País (Costa Rica), Voz de Nosara
Bookmark and Share


Terug