Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Femicidewetgeving in Brazilië

Datum : 11/03/2015
Land : Brazilië

Femicidewetgeving  in Brazilië

De Braziliaanse president Dilma Rousseff heeft een nieuwe wet getekend die strenge straffen zet op het doden van vrouwen en meisjes. 

Voor moorden die te maken hebben met huiselijk geweld kunnen straffen tussen de 12 en 30 jaar worden opgelegd. Volgens Rousseff is de nieuwe wet een duidelijke boodschap aan vrouwen dat de staat hen zal beschermen. Ze zei dat er in Brazilië dagelijks 15 vrouwen worden vermoord. 

In andere gevallen  - zoals de moord op zwangere vrouwen en op vrouwen die net zijn bevallen of de moord op meisjes onder de 14 en vrouwen boven de 60 – voorziet de nieuwe wet in nog hogere gevangenisstraffen. Femicide wordt nu omschreven als iedere misdaad waarbij huiselijk geweld, minachting of discriminatie van vrouwen een rol speelt. 

Soortgelijke wetgeving is geïntroduceerd in andere Latijns-Amerikaanse landen, zoals El Salvador, dat het hoogste moordcijfer van vrouwen wereldwijd heeft. De vertegenwoordigster van de VN-vrouwen in Brazilië,  Nadine Gasman, zei dat “de wet femicide erkent als een specifiek fenomeen. Deze wet is preventief van karakter.”

 

Bron : BBC World News
Bookmark and Share


Terug