Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Fernández wint in Argentinië; 2e ronde Uruguay

Datum : 28/10/2019
Land : Argentinië

Fernández wint in Argentinië; 2e ronde Uruguay

In zowel Argentinië als Uruguay zijn op zondag 27 oktober verkiezingen gehouden. In Argentinië won de linkse president Alberto Fernández met 48 procent van de stemmen. Omdat dit hoger is dan 45 procent, komt er geen tweede ronde. Zijn tegenstander, de huidige president Mauricio Macri, kreeg 40 procent. Cristina Kircher, die van 2007 tot 2015 president was, wordt de vicepresident van Fernández.

In zijn overwinningsspeech zei Fernández dat de “regering weer in handen van het volk is” en dat hij een “solidair en gelijk Argentinië” op wil bouwen. Het land verkeert in een economische crisis die Macri in zijn regeringsperiode niet wist op te lossen. Het beleid van bezuinigingen, onder andere op subsidies voor elektriciteit en brandstof, leidde in januari tot hevige protesten in de hoofdstad Buenos Aires. De vraag is of de plannen voor meer sociaal beleid deze problemen oplossen, het land kampt immers met torenhoge schulden.

In Uruguay zal in november een tweede ronde volgen. Daniel Martínez, van de progressieve Frente Amplio partij (Breed Front) , won hier 40 procent van de stemmen. Luis Lacalle Pou, van de centrumrechtse Partido Nacional, ontving 29 procent. Frente Amplio is al sinds 2005 aan de macht in Uruguay en legaliseerde in deze periode het homohuwelijk, abortus en marihuana. Ook op economisch gebied gaat het voorspoedig en armoede daalde tot een recordlaagte. Er zijn echter kritiekpunten. Door een corruptieschandaal stapte bijvoorbeeld vicepresident Raúl Sendic in 2017 op. Geweld is een groeiend probleem: in 2018 was er een recordaantal moorden (414) in het land.

Na de verkiezingen in november zal de nieuwe president op 1 maart 2020 aantreden.

Bron : BBC, NOS, France24
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug