Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Fidel Castro neemt afstand van communistisch model

Datum : 10/09/2010

Fidel Castro neemt afstand van communistisch model

CUBA - Fidel Castro heeft tegen een Amerikaanse journalist gezegd dat Cuba’s economisch model niet meer werkt. Jeffrey Goldberg schrijft in zijn blog voor Atlantic Magazine dat hij Castro heeft gevraagd of Cuba’s communistisch model volgens Sovjetstijl nog de moeite waard is om te exporteren naar andere landen. “Het Cubaanse model werkt zelfs niet meer voor ons”, antwoordde Fidel. Door experts wordt de uitspraak van Castro gezien als een erkenning van het feit dat de staat een te grote rol speelt in de Cubaanse economie. Bovendien lijkt Fidel met deze uitspraak steun te verlenen aan de economische hervormingen die zijn jongere broer, president Raúl Castro, heeft doorgevoerd.
In het interview beschuldigde de 84-jarige Fidel Castro tevens president Ahmadinejad van Iran van antisemitisme en het ontkennen van de Holocaust. Hij bekritiseerde ook zijn eigen acties tijdens de rakettencrisis in 1962 toen hij er bij de Sovjet-Unie op aandrong om nucleaire wapens in te zetten tegen de Verenigde Staten, door te zeggen: “Het was het helemaal niet waard”.
(The New York Times)

Bookmark and Share


Terug