Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Film 'No' is Oscarkandidaat

Datum : 11/01/2013
Land : Chili

Film 'No' is Oscarkandidaat

De film NO van de de Chileense regisseur Pablo Larraín is de enige Latijns-Amerikaanse kandidaat voor de Oscar van 2013. De film draait om de periode waarin Pinochet een referendum organiseerde, waarbij Chilenen konden kiezen of zij hem nog eens 8 jaar langer aan de macht wilden hebben. 

 
Augusto Pinochet was dictator van Chili in de periode 1973-1990. In de film wordt een liefdesverhaal verweven met het verhaal over de campagne die uiteindelijk voor de beëindiging van Pinochet’s termijn zorgde (vandaar de naam NO – nee). Pinochet kwam in 1973 door een staatsgreep aan de macht, maar trad op een democratische manier af. Echter, de mogelijkheden voor een tegencampagne waren beperkt en dat is waar de film om draait.
 
De film NO draaide ook al op het festival van Cannes, waar het goede kritieken kreeg. Echter, er zijn ook mensen die het het niet eens waren met de benadering die in de film gekozen is. Zo zei Francisco Vidal (minister onder Lagos en Bachelet) dat doen alsof Pinochet het referendum verloor door een televisiecampagne niet samenvat hoe het echt gebeurde.  Regisseur Larraín reageerde hierop door te zeggen dat de film niet pretendeert de officiële geschiedenis van de terugkeer naar de democratie weer te geven. Volgens Larraín is het heel bijzonder dat de film nu binnen en buiten Chili vertoond kan worden; het toont het huidige politieke klimaat van Chili aan.
 
De Mexicaanse acteur Gael García Bernal speelt in NO Rene Saavedra die in 1988 een reclamebureau in Santiago runt. Hij wordt gevraagd om een nee-campagne tegen de dictator op te zetten. Van 31 januari zal de film in Nederland te zien zijn. In Chili is de film al vanaf augustus 2012 te zien.
 
Foto: Gael García Bernal
Bron : BBC Mundo
Bookmark and Share


Terug