Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Film over slavenopstand Curaçao in de maak

Datum : 22/07/2012
Land : Curaçao

Film over slavenopstand Curaçao in de maak

De financiering is nog niet volledig rond, maar de productie van Tula, the Revolt, de internationale speelfilm over de grote slavenopstand op Curaçao, gaat door. Om het restant aan geld dat nog nodig is te krijgen, geeft het productiehuis aandelen uit aan particulieren die het project willen steunen.

Initiatiefnemers Dolph van Stapele en Jeroen Leinders hebben besloten om met het bedrag dat ze nu bij elkaar hebben toch alvast te beginnen met de productie van de film. “Hoeveel ons budget nu is laten we even in het midden. Het betekent in ieder geval wel dat we een andere aanpak gaan volgen in de realisatie van Tula, the Revolt. We kunnen zo met minder geld toch de kwaliteit van het eindproduct garanderen”, vertelt Van Stapele.

Leinders meldt dat nog steeds aandelen in de film kunnen worden verworven. Een aandeel kost 310,10 dollar per stuk. “Met die aanvullende gelden kunnen we het verschil maken met bijvoorbeeld een mooi helikoptershot en een digitaal nagemaakte binnenstad van Punda in 1795”, vertelt hij. “Dat zijn zaken die binnen het huidige budget nog niet passen, maar die de beleving van de film zeker zullen verrijken. Strikt noodzakelijk voor het verhaal is het echter niet.”

Leinders en Van Stapele zijn al drie jaar bezig met de ontwikkeling van Tula, the Revolt. Voor de historische juistheid van het script werd gebruik gemaakt van de expertise van Pacheco Domacassé en Charles Do Rego. Domacassé zette in de jaren ’70 van de vorige eeuw het eerste toneelstuk over Tula op de planken en Do Rego is co-auteur van het boek Slavery and resistance in Curaçao.

De producenten zijn van mening dat het verhaal van Tula zeker niet mag ontbreken tijdens de viering van 150 jaar afschaffing  van de slavernij, volgend jaar. “Daarom moeten we nu beginnen met de productie. Zodat de film rond die tijd in première kan gaan”, zegt Van Stapele.

De cast van de film zal gaan bestaan uit een mix van Britse, Curaçaose en Nederlandse acteurs. Op Curaçao zal vanaf medio juli worden begonnen met de audities.

Bekijk hier een sfeerimpressie van de film.

Bron : ANP, RNW Caribiana
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug