Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Fitch Ratings bezorgd om schuldpositie Suriname

Datum : 24/11/2019
Land : Suriname

Fitch Ratings bezorgd om schuldpositie Suriname

Ratingbureau Fitch in New York heeft vrijdag zijn ernstige bezorgdheid uitgesproken over de toenemende schuldpositie van Suriname. De onlangs aangekondigde verhoging van het leenplafond, bovenop de andere investeringsplannen van de overheid en grote operationele tekorten te midden van toenemende externe druk, brengen risico's met zich mee voor de houdbaarheid van de overheidsschuld, aldus Fitch Ratings.

De verkiezingen in mei 2020 verhogen ook het risico dat de uitgaven van de overheid gaan stijgen. Dit zou de binnenlandse kapitaalmarkt ernstig kunnen beïnvloeden en leiden tot verhoging van de wisselkoers. Fitch maakt melding van de wijziging van de Wet op de Staatsschuld door de NDP-coalitie in een controversiële stemming van politieke partijen. De schuldlimiet is verhoogd naar 95 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

Fitch zegt dat het begrotingstekort en de zwakke schuldpositie van Suriname belangrijke factoren zijn voor de B-negatieve status (B-) van het land en de negatieve verwachtingen voor de toekomst. Verwacht wordt dat de buitenlandse schuld van Suriname nog verder zal oplopen en zelf het toegestane plafond dat geldt voor een B-negatieve rating zal overstijgen. In september 2019 was de buitenlandse schuldratio van Suriname gestegen met 75 procent, 72 procent meer dan in 2018.

Verwacht wordt dat de schuldpositie van Suriname uiteindelijk zal komen op 88 procent van het bbp. Dit ligt ruim boven het gemiddelde van 57,5 procent dat geldt voor een B-negatieve rating. Terwijl de bilaterale kredietlijnen van China momenteel sommige openbare werken financieren, leidde de financieringsdruk ertoe dat de regering leenovereenkomsten sloot bij lokale banken met een historisch precedent. De acquisitiestrategie van de overheid voegt ook externe risico's toe.

De netto internationale investeringspositie / bbp van Suriname verslechterde naar een aansprakelijkheidspositie van 89 procent in 2018 van een aansprakelijkheidspositie van 26 procent in 2014. Het verwerven van de Afobaka-waterkrachtcentrale, een NDP verkiezingsprioriteit, verhoogt de financieringsbehoeften van de regering met 150 miljoen US dollar. Er is externe druk ontstaan en ook de wisselkoers staat enorm onder druk.

De reserves van Suriname (688 miljoen US dollar in oktober), hoewel stabiel, bieden slechts een beperkte buffer voor externe schokken en kunnen afnemen als het tekort op de lopende rekening groter wordt of als er een kapitaalvlucht optreedt. Bruto internationale reserves worden ondersteund door repatriëring van buitenlandse activa van commerciële banken en goudaankopen van ingezetenen. De Centrale Bank van Suriname heeft ook een swap-lijn uit China ter waarde van 150 miljoen US dollar.

Bron : De Ware Tijd
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug