Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Formatie Curaçao van start

Datum : 27/10/2012
Land : Curaçao

Formatie Curaçao van start

Jurist en oud-politicus Glenn Camelia gaat onderzoeken of partijen op Curaçao een kabinet kunnen vormen. Dat heeft waarnemend gouverneur op Curaçao, Adele van der Pluijm-Vrede, hem afgelopen donderdag gevraagd. Speerpunten zijn de verbetering van het onderwijs, de slechte financiële situatie, de aanpak van criminaliteit en het hervormen van de volksgezondheidssector. De bouw van een nieuw ziekenhuis is hiervoor van groot belang.

Ook moet een nieuw kabinet moet werken aan ‘stabiliteit en rust in de samenleving, alsmede aan breed gedragen vertrouwen in het bestuur dat bijdraagt en gebaseerd is op onderling respect.' Het toekomstig kabinet moet een visie op de toekomst van de (staatkundige) verhouding tussen Curaçao en de andere landen in het Koninkrijk moeten ontwikkelen. De informateur is tevens gevraagd zo spoedig mogelijk ministers te screenen. Daarbij wordt onder meer gekeken of ze integer zijn. Hij moet uiterlijk op 5 november zijn bevindingen rapporteren aan de (waarnemend) gouverneur, na een tussenrapportage op 1 november.

Eerder op de dag tekenden de partijen Pueblo Soberano van Helmin Wiels, MFK van Gerrit Schotte en MAN van Charles Cooper een bereidwilligheidsverklaring om een coalitie te vormen. De drie partijen werkten de afgelopen twee jaar samen in het kabinet van Gerrit Schotte en hebben elkaar 12 van de 21 zetels in het parlement.

In de Curaçaose media wordt Ivar Asjes als beoogd premier gezien. Hij is de afgelopen twee jaar werkzaam geweest als voorzitter van het parlement en is afkomstig van de winnende partij Pueblo Soberano. Schotte zou de functie van parlementsvoorzitter op zich nemen, zo wordt er gespeculeerd.

Afgelopen week zei minister Spies van Koninkrijksrelaties dat Nederland de nieuwe regering van Curaçao zal dwingen om de begroting op orde te brengen. Ze nam geen stelling in over mogelijke onafhankelijkheid van Curaçao van het Koninkrijk der Nederlanden. Verschillende partijen in de Tweede Kamer en de grootste partij op Curaçao hebben de wens om de banden tussen beide landen te verbreken. Nederland is echter als oud-kolonisator gebonden aan internationale verdragen en kan de relatie niet eenzijdig verbreken, aldus de minister.

Ondanks de verkiezingswinst van Pueblo Soberano is onafhankelijkheid van het eiland mogelijk nog ver weg. Partijleider Helmin Wiels zei vorige week in Curaçaose media dat voor onafhankelijkheid eerst een sterkere economie nodig is. Voor die versterking heeft het eiland nog tien jaar nodig, schatte hij. Hij sprak van een 'verantwoorde onafhankelijkheid'.

Bron : Antilliaans Dagblad, Versgeperst, Parool
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug