Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Fors meer bosbranden in Braziliaanse Amazone

Datum : 02/08/2020

Fors meer bosbranden in Braziliaanse Amazone

Officiële cijfers van het Amerikaanse National Space Agency (NSA) tonen een sterke stijging in bosbranden in de Braziliaanse Amazone ten opzichte van juli vorig jaar. Op satellietbeelden waren 6803 branden te zien, een stijging van 28 procent. De Braziliaanse president Jair Bolsonaro spoort landbouw en mijnbouw in de regio aan, waarvoor vaak stukken bos in de brand gestoken worden. Toch gaf het land vorig jaar onder internationale druk aan het aansteken van bosbranden te zullen stoppen.

Door de huidige cijfers vrezen experts dat de bosbranden die de wereld vorig jaar augustus en september schokten dit jaar herhaald zouden kunnen worden. "Het is een verschrikkelijk voorteken," zo zegt Ane Alencar, wetenschapsdirecteur bij het Braziliaanse Amazone Milieu Onderzoeksinstituut, tegen Reuters. "We verwachten dat augustus een moeilijke maand gaat worden en september nog erger."

Bolsonaro heeft het Braziliaanse instituut IBAMA, verantwoordelijk voor het naleven van milieuwetgeving, bekritiseerd. Ze zouden volgens hem 'excessieve boetes' uitschrijven. Tijdens het eerste jaar dat Bolsonaro aan de macht was is echter juist een scherpe daling in boetes voor het overtreden van milieuwetgeving te zien. IBAMA heeft al jaren te weinig medewerkers en middelen om in het gigantische amazonegebied adequaat te kunnen handhaven.

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug