Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Fors verlies Argentijnse en Braziliaanse beurs

Datum : 07/03/2019
Land : Argentinië

Fors verlies Argentijnse en Braziliaanse beurs

Latijns-Amerikaanse aandelen zweefden afgelopen woensdag rond het laagste punt sinds 2019, nadat Argentinië en Brazilië de beurs heropenden na een tweedaagse carnavalsvakantie. De munt van olie-exporteurs in de regio vielen omdat de olieprijzen onder druk kwamen te staan. MSCI’s index van LatijnsAmerikaanse aandelen viel 1,3%, met uitzondering van Chili en Colombia die hoger eindigden.

De Argentijnse Merval-index evenals de peso verloren op de private aankoop van de Amerikaanse dollar met het oog op hoge inflatie. Argentinië heeft te maken met een crisis die zijn oorsprong vindt in 2018 als gevolg van een devaluering van de peso, die leidde tot een verlengde recessie en zeer hoge inflatie. Analisten zeggen dat de economische indicatoren en de bewegende valuta gelinkt worden aan de presidentsverkiezingen die gepland staan in de tweede helft van het jaar.

De aandelen van de beurs in Sao Paolo daalden 0,4% nadat de handel is hervat na de carnavalsvakantie. De consumenten- en financiële sector hadden te maken met verliezen waarbij met name de vleesverwerker JBS het hardst daalde. Ondanks de stevige daling van de index groeide mijnbedrijf Vale met 2% nadat de Braziliaanse minister van Mijnbouw het bedrijf van vitaal belang voor de Braziliaanse economie had genoemd, ondanks een damramp waarbij 300 mensen het leven lieten.

Peru’s index daalde licht na te zijn geraakt door de afname in de financiële en consumentensector, ondanks enige groei in de mijnsector als gevolg van het herstel van de koperprijs. Alleen de beurzen in Chili en Colombia sloten hoger af in de regio, waarvan het laatste land met de hoogste stijging in de afgelopen vier maanden.

De meeste valuta in de regio gingen onderuit, waarvan die van Mexico en Colombia vanwege de lagere olieprijzen. De Braziliaans real daalde 1,5% als gevolg van de dalende olieprijzen en wegens investeerders die hun posities weer innamen na carnaval.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share


Terug