Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Forse geweldstijging in Niteroi

Datum : 24/04/2012
Land : Brazilië

Forse geweldstijging in Niteroi

Een onderzoek van het Braziliaanse Instituut voor Publieke Veiligheid (ISP) heeft aangetoond dat er een forse stijging van geweldplegingen te zien is in de stad Niteroi, aan de Guanabara baai tegenover Rio de Janeiro.

José Mariano Beltrame, secretaris van Publieke Veiligheid, heeft gezegd dat deze stijging een direct gevolg zou kunnen zijn van het pacificatiebeleid van de favelas in Rio de Janeiro. Beltrame gaf toe dat de drugsdealers zich in de favelas van Niteroi hebben gevestigd, nu ze uit het zuidelijke gedeelte (Zona Sul) van Rio zijn verdreven. 

Het onderzoek van de ISP toont aan dat berovingen van huizen dit jaar met 285,7 procent zijn gestegen. Berovingen van auto’s en voetgangers stegen met respectievelijk 71,1 en 13,5 procent. Tevens vielen er de afgelopen maanden al verschillende doden, zowel bij berovingen als tijdens vuurgevechten tussen de drugsdealers en de politie. 

Afgelopen zaterdag vond er in Niteroi een protest plaats tegen het groeiende geweld in de stad. De bewoners eisen meer politie op straat, meer mankracht voor de Militaire Politie van Niteroi en meer operaties in de favelas. Marli Carvalho, moeder van de 24-jarige Jorge Luiz die deze maand vermoord werd, geeft aan: “Vroeger was er veel politie in de stad, zowel in de bureaus als patrouillerend. Dat werd echter steeds minder, en nu zie je helemaal niemand meer”. 

In een bezoek aan Niteroi afgelopen dinsdag gaf Beltrame aan dat het Secretariaat voor Veiligheid maatregelen zal nemen om de veiligheid in Niteroi te laten toenemen. Tweehonderd politieagenten van de Militaire Politie zullen naar de stad worden overgeplaatst. Deze zullen zowel in de favelas als in de rest van de stad gaan werken. Ook heeft de gemeente Niteroi aangekondigd meer veiligheidscamera’s en stadswachten te zullen gaan inzetten. 

 

Bron : O Globo, Yahoo News
Bookmark and Share


Terug