Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Fossiel reuzendinosaurus gevonden in Argentinië

Datum : 14/07/2018
Land : Argentinië

Fossiel reuzendinosaurus gevonden in Argentinië

Wetenschappers hebben in het noordwesten van Argentinië het fossiel van de vroegst bekende reuzendinosaurus (Ingentia prima) gevonden. Het gaat om een planteneter van zo'n 10 meter lang met een gewicht van 10 ton. 

Het dier leefde 210 miljoen jaar geleden in het Trias. Eerder gingen wetenschappers er nog van uit dat de eerste reuzendino's 180 miljoen jaar geleden verschenen. Dat maakt dit volgens de wetenschappers een bijzondere ontdekking.

Volgens de onderzoekers had de Ingentia prima ademhalingswegen die vergelijkbaar zijn met die van een vogel. De dinosaurus zou luchtzakken in zijn lichaam hebben die voor een voorraad aan lucht en verkoeling zorgden.

De Ingentia prima is een voorloper van de Sauropoda. Dat zijn plantenetende dinosaurussen met een lange nek. In tegenstelling tot deze soort heeft het fossiel dat de wetenschappers nu hebben ontdekt geen pilaarvormige voeten. Ook is zijn nek iets korter.

Bron : NU.nl,Reuters
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug