Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Fotograaf Koen Wessing overleden

Datum : 03/02/2011

Fotograaf Koen Wessing overleden

Op 69-jarige leeftijd is op 2 februari in Amsterdam fotograaf Koen Wessing overleden. Wessing maakte vooral in de jaren zeventig aangrijpende foto’s over onderdrukking, lijden en verzet in Latijns Amerika. Hij was op dramatische momenten ter plekke. Zo fotografeerde hij gevangenen in het nationale stadion in Santiago in Chili vlak na de militaire staatsgreep van 11 september 1973. Hoe kon hij daar binnen komen? ‘Door gewoon naar binnen te lopen’, zoals hij eens vertelde, alsof dat de gewoonste zaak van de wereld was. In El Salvador legde hij het bloedbad vast dat sluipschutters voor de kathedraal aanrichtten bij de begrafenis van de vermoorde aartsbisschop en mensenrechtenvoorvechter Oscar Romero in 1980.
Wessing’s beste foto’s uit die jaren zijn gebundeld in Van Chili tot Guatemala. Tien jaar Latijs Amerika (1983) met tekst van de Uruguayaanse schrijver Eduardo Galeano. 
In 1988 keerde Wessing naar Chili terug om de volksstemming vast te leggen waarbij dictator Pinochet werd weggestemd. Over een maand wordt in Chili voor het eerst een tentoonstelling van zijn werk geopend.
(de Volkskrant, Vrij Nederland)
 

Bookmark and Share


Terug