Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Fotoreportage veroorzaakt ophef in Colombia

Datum : 11/12/2011
Land : Colombia

Fotoreportage veroorzaakt ophef in Colombia

Een serie foto’s in een Spaans tijdschrift heeft een discussie losgemaakt over racisme in Colombia. Op de foto’s in het tijdschrift Hola staan vrouwelijke leden van een blanke Colombiaanse elitefamilie afgebeeld, met op de achtergrond twee Afro-Colombiaanse dienstmeisjes in werkuniform. Kort na de publicatie van de foto’s barstte er in het land een golf van verontwaardiging los.

Velen vinden de foto’s “beledigend”, “niet representatief” en “koloniaal”. Familiehoofd Rosa Jaluf Zarzul de Castro verklaart geen moment te hebben gedacht aan een dergelijke interpretatie, en zou de foto’s zo weer laten maken. “De reactie in alle media is overdreven”, zegt ze. De Spaanse fotografe vindt de ophef ook overtrokken : “Het is een foto zoals er honderden zijn.”

Burgerorganisaties zijn tevreden over de ophef. Het ware Colombia ligt niet in die afbeelding, zeggen ze, maar in de collectieve verontwaardiging die is ontstaan na de plaatsing. Toch vragen ze zich af waarom noch de journalisten noch de geïnterviewden rekening hebben gehouden met ‘een historische gevoeligheid’. “Iedereen is bekend met de achterstandspositie van zwarte Colombianen in de maatschappij.”

 

Bron : Semana, El Tiempo
Bookmark and Share


Terug