Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Frankrijk bereidt uitlevering Manuel Noriega voor

Datum : 23/06/2011
Land : Panama

Frankrijk bereidt uitlevering Manuel Noriega voor

Frankrijk is bezig een procedure te beginnen om oud-dictator Manuel Noriega aan Panama uit te leveren, nadat de Verenigde Staten hiervoor toestemming heeft gegeven. Noriega zit in Frankrijk gevangen na een veroordeling voor het witwassen van miljoenen euro’s naar Franse bankrekeningen en eigendommen in de jaren tachtig. Panama wil echter dat hij uitgezet wordt zodat hij zijn straf in zijn geboorteland kan uitzitten.

Noriega, inmiddels 77 jaar, heeft reeds twintig jaar in een Amerikaanse gevangenis gezeten voor drugshandel, het witwassen van geld en afpersing, alvorens hij in 2010 aan Frankrijk werd uitgeleverd. Hier werd hij in 1999 bij verstek tot zeven jaar gevangenisstraf veroordeeld. Noriega dacht zelf dat hij in aanmerking voor vervroegde vrijlating zou komen.

Noriega werd in armoede geboren maar vocht zijn weg naar de top van het Panamese leger in de vroege jaren tachtig. Hij werd de facto heerser van het land totdat hij in 1989 door Amerikaanse troepen werd verdrongen. Onder zijn bewind was Panama een groot distributieplatform voor cocaïne afkomstig van Colombiaanse drugskartels. Vele miljoenen dollars smeergeld zijn rechtstreeks aan Noriega gelieerd.

Bron : The Independent
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug