Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Frankrijk zet Argentijnse folteraar uit

Datum : 18/12/2019
Land : Argentinië

Frankrijk zet Argentijnse folteraar uit

Drie dagen geleden heeft Frankrijk de van folteringen verdachte Mario Sandoval op een vliegtuig naar Argentinië gezet. Sandoval, die na de val van de militaire dictatuur het land uit vluchtte en in Frankrijk een nieuw leven begon, wordt ervan verdacht een van de meest notoire folteraars te zijn geweest tijdens het regime van Videla. Hij kreeg de bijnaam Churrasco (Barbecue), omdat hij de gewoonte had zijn slachtoffers vast te binden op het onderstel van een bed en hen te elektrocuteren.

Sandoval bracht het in Frankrijk tot professor aan het Instituut voor Latijns-Amerikaanse Studies van de Sorbonne en nam de Franse nationaliteit aan. Toch kon hij nu worden uitgeleverd aan Argentinië omdat de misdaden waarvan hij beschuldigd wordt plaats vonden voordat hij Fransman werd. Argentinië is Sandoval al vele jaren op het spoor en verdenkt hem ervan betrokken te zijn geweest bij zeker vijfhonderd moorden. Zijn uitlevering heeft echter betrekking op één aanklacht: betrokkenheid bij de verdwijning en moord van architectuurstudent Hernán Abriata. Abriata werd in de nacht van 30 oktober 1976 opgepakt in het huis van zijn ouders en gevangen gezet in het beruchte martelcentrum ESMA. Daar zagen vrienden hem voor het laatst begin januari 1977. Zijn lichaam is nooit gevonden.

Het was Sandoval zelf die bij de ouders van Abriata aanbelde en hun zoon meenam. De familie van Abriata heeft acht jaar op de uitlevering van Sandoval moeten wachten, en wacht al sinds de verdwijning van Abriata op gerechtigheid. De moeder van Abriata wordt op eerste kerstdag 93 jaar en wacht al 43 jaar wanhopig op het moment waarop Sandoval zich voor de rechtbank zal verantwoorden. Dat moment lijkt nu nabij.

Bron : The Guardian, Euronews
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug