Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Frans deel Sint Maarten geteisterd door rellen

Datum : 13/12/2019
Land : Sint Maarten

Frans deel Sint Maarten geteisterd door rellen

Rellen hebben gisteren voor grote onrust gezorgd op het Franse gedeelte van Sint Maarten. Oproerpolitie schoot met traangas, burgers trokken overal barricades op en staken die in brand. Op veel plekken vulde de lucht met dikke zwarte rook.

In het dorp Sandy Ground ging het er het hardst aan toe. Volgens lokale media was er een langdurige confrontatie tussen de politie en demonstranten en leek het op een gegeven moment op een oorlogsgebied, met puin en brandende banden die over de weg waren gegooid.

De onrust duurde de hele dag en de avond. De overheid deed een beroep op mensen om binnen te blijven en niet de weg op te gaan, tenzij absoluut noodzakelijk. Al het schoolbusvervoer werd geannuleerd en openbare scholen gingen dicht, ook vandaag.

Het is al langer onrustig op het noordelijke deel van Sint Maarten vanwege de trage wederopbouw na de orkaan Irma en de regeltjes uit Parijs. Ook zijn er problemen met de drinkwatervoorziening.

Afgelopen dinsdag publiceerde een onderzoekscommissie een rapport, waarin nog strengere regels voor wederopbouw werden gepresenteerd. Grote delen van het eiland liggen er nog net zo bij als net na de verwoestende storm in 2017. Al die tijd kunnen huizen niet herbouwd worden en veel mensen hebben er genoeg van. De economische ontwikkeling wordt geblokkeerd aan de kust. De vakbond van volkswerkers die de protesten ondersteunt, eist dat het rapport van tafel gaat, alle onteigeningsprocedures aan de kust moeten worden gestopt. Ook moet de overheid gerechtelijke procedures stoppen tegen inwoners die na orkaan Irma hun verwoeste huizen willen herbouwen.

Bron : NOS, Daily Herald
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug