Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Franse journalist door FARC vrijgelaten

Datum : 30/05/2012
Land : Colombia

Franse journalist door FARC vrijgelaten

De Colombiaanse guerrillagroep FARC heeft vandaag de Franse journalist Romeo Langlois vrijgelaten, die op 28 april werd ontvoerd. De vrijlating is het resultaat van onderhandelingen door een internationale groep.

De vrijlating vond plaats op een geheime locatie in het zuidelijke departement Caqueta. Daar werd Langlois overgedragen aan een konvooi, onder leiding van het internationale comité van het Rode Kruis (ICRC). Ook een vertegenwoordiger van de Franse president Hollande was aanwezig, evenals leden van de mensenrechtengroep Colombians for Peace. Langlois zei nooit vastgebonden te zijn. “Ik ben behandeld als een gast.” Hij sprak de hoop uit dat het leger door zou gaan met journalisten mee te nemen naar conflictgebieden. De journalist zal naar verwachting meteen doorreizen naar Frankrijk.

De ICRC speelde een belangrijke rol bij de vrijlating; ze leidde een team van internationale onderhandelaars, onder zie Franse regeringsautoriteiten. De FARC kondigde afgelopen zondag de vrijlating van Langlois aan. Als deel van het akkoord, stemde de Colombiaanse Minister van Defensie ermee in een dag lang iedere militaire activiteit stil te leggen in een cirkel van 20 kilometer rond het ontmoetingspunt.

De FARC ontvoerde Langlois tijdens een treffen met Colombiaanse veiligheidstroepen. De journalist vergezelde de troepen bij hun anti-narcotica activiteiten in de regio Caqueta. De ontvoering heeft tot bezorgdheid geleid over de praktijk van embedded journalism in Colombia.

Bron : Colombia Reports
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug