Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Fraude bij bouw metrolijn Rio de Janeiro

Datum : 08/05/2017
Land : Brazilië

Fraude bij bouw metrolijn Rio de Janeiro

Volgens het Openbaar Ministerie in Brazilië hebben frauduleuze contracten ervoor gezorgd dat de Braziliaanse overheid zo'n 3.17 miljard reais (meer dan 900 miljoen euro) teveel betaalde voor de bouw van een nieuwe metrolijn in Rio de Janeiro. "Het originele contract zei dat de overheid 43 procent van de totale kosten zou bijdragen, maar na aanpassingen aan het contract draaide de staat op voor 89 procent," aldus openbaar aanklager Liana Barros Cardozo. 

De metro heeft in totaal zo'n 10 miljard reais gekost, waarvan de overheid dus het leeuwendeel betaald heeft. "Deze bijdrage heeft het begrotingstekort van de deelstaat enorm vergroot, wat bijdraagt aan de ernstige economische crisis van dit moment," aldus Barros Cardozo. Het OM probeert de extra bijdrage terug te krijgen via een rechtzaak, onder andere van voormalig gouverneur van de deelstaat Sérgio Cabral en de voormalige staatssecretaris van Transport Julio Lopes. 

Het eerste contract voor Rio's vierde metrolijn werd in 1998 getekend door toenmalig gouverneur Marcello Alencar. In 2010 voerde de regering Cabral significante wijzigingen door, met als excuus een snellere uitvoer van het plan met oog op het WK 2014 en de Olympische Spelen van 2016. Eén van de bedrijven die betrokken was bij de aanleg van de metrolijn was bouwgigant Odebrecht, een bedrijf dat - zo werd de afgelopen tijd bekend - betrokken was bij grootschalige corruptie en de omkoping van overheidsmedewerkers. 

Bron : Rio Times Online
Bookmark and Share


Terug