Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Fraude bij verkiezingen in Ecuador volgens Unasur uitgesloten

Datum : 17/02/2013
Land : Ecuador

Fraude bij verkiezingen in Ecuador volgens Unasur uitgesloten

De waarnemersmissie van de Unie van Zuid-Amerikaanse landen (Unasur) in Ecuador meent dat er “geen enkele mogelijkheid” tot fraude bestaat bij de verkiezingen die vandaag in Ecuador plaatsvinden. Ecuadoranen kiezen een president, vicepresident en leden van de Nationale Assemblee (parlement). 


María Emma Mejía, special vertegenwoordiger van de Unasur voor de waarnemersmissie, zegt dat het kiessysteem dat wordt gebruikt in Ecuador vertrouwen wekt. Het is een van de buitenlandse  missies die de verkiezingen waarnemen. Eerder had de voorzitter van de Nationale Kiesraad, Domingo Paredes, laten weten dat de Kiesraad een poging tot inbraak in het informatiesysteem had ontdekt, dat nu werd onderzocht. Volgens Paredes bewijst de ontdekking dat “de situatie onder controle is” en dat de ontwikkelde software “in hoge mate veilig is”, iets waarmee Wilfrido Penco, algemeen coordinator van de missie van Unasur, het eens is.
 
“We hebben er vertrouwen in dat iedere poging tot ontwrichting vermeden kan worden”, zei Penco. Hij heeft ervaring met het systeem van snelle telling dat vandaag wordt toegepast. Het is hetzelfde systeem dat werd gebruikt in de Dominicaanse Republiek en in El Salvador, waar hij ook waarnemer was. Naast deze telling, voert de organisatie Participación Ciudadana (burgerparticipatie) een parallelle telling uit. Paredes benadrukt dat de Kiesraad over veilige software beschikt en de komende jaren aan het land een modern, veilig technologisch platform wil bieden. In 2017 zal naar verwachting elektronisch stemmen kunnen worden ingevoerd. 
 
Mejía liet in een persconferentie weten dat de verkiezingen in Ecuador vandaag normaal waren begonnen met vertragingen bij enkele stembureaus. 
 
Foto: María Mejía tijdens de persconferentie
 
Bron : EFE, Americaeconomia
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug