Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Fraude met hout uit Amazone

Datum : 22/03/2018
Land : Brazilië

Fraude met hout uit Amazone

Een onderzoek door milieuorganisatie Greenpeace stelt grootschalige fraude vast in de Braziliaanse houtsector. Daardoor kunnen grote hoeveelheden illegaal hout worden ‘witgewassen’ en toch naar de Europese Unie worden uitgevoerd.

Veel van dat hout is afkomstig uit de staat Pará in het Braziliaanse Amazonewoud. De staat is een van de laatste producenten en exporteurs van tropisch hout in Brazilië, maar deskundigen  schatten dat twee derde van de houtkap er illegaal gebeurt. Uit het onderzoek door Greenpeace blijkt hoe er geknoeid wordt met de inventaris van bosgebieden.

Zo’n inventaris is onder de Braziliaanse wet verplicht in een beheersplan voor wouden waar gekapt wordt. Maar de documenten overschatten vaak moedwillig het volume aan waardevolle bomen, bestempelen commercieel ongewenste soorten als waardevolle soorten of zetten er exemplaren bij die er niet zijn.

Na goedkeuring van zo’n plan wijst de overheid legale ‘credits’ aan voor spookbomen die dus niet bestaan. Daarmee kunnen vervolgens in de zagerijen illegaal gekapte bomen verwerkt worden, die bijvoorbeeld afkomstig zijn uit inheemse gebieden of beschermde bossen. Wanneer de bomen zijn ‘witgewassen’, zijn ze onmogelijk nog te onderscheiden van legaal gekapt hout.

“De houtkap in het Braziliaanse Amazonewoud is losgeslagen”, zegt Sébastien Risso van Greenpeace. “Het is vrijwel onmogelijk te garanderen dat hout uit de regio uit legale operaties afkomstig is. Nationale overheden in de EU zouden de bewijzen opnieuw moeten bekijken en de verkoop verbieden van hout dat niet aan de Europese regels voldoet.”

De houtbedrijven hebben het vooral op ‘ipé’ gemunt, een erg waardevolle houtsoort, waardoor het winstgevend wordt om diep in het bos door te dringen. Dat leidt niet alleen tot grote schade aan het woud, maar ook tot toenemend geweld tegen lokale gemeenschappen.

Uit het onderzoek blijkt verder dat elf Europese landen tussen maart 2016 en september vorig jaar 9.775 kubieke meter ipé hebben ingevoerd. Frankrijk is de grootste invoerder met 3000 kubieke meter, gevolgd door Portugal (1862 kubieke meter), België (1.754 kubieke meter) en Nederland (1.549 kubieke meter).

 

Bron : IPS
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug