Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Frictie tussen Panama en Colombia

Datum : 17/10/2014
Land : Panama

Frictie tussen Panama en Colombia

Tussen Colombia en Panama is de politieke spanning opgelopen, nadat Colombia het buurland op een lijst van belastingparadijzen heeft gezet. “Zodra Panama haar handtekening onder een verdrag voor de uitwisseling van gegevens zet, verdwijnt het land van de lijst,” zei de Colombiaanse president Santos eerder deze week. Panamese regeringsfunctionarissen en zakenlieden noemen de eenzijdige beslissing van Colombia “diplomatiek geklungel.”

“Panama is geen belastingparadijs. Mijn regering verwerpt deze benaming” aldus de Panamese minister van Financiën Dulcidio de la Guardia. De kwalificatie is voor de minister van Buitenlandse Zaken reden voor het bekijken van “maatregelen tegen landen die Panama discrimineren.”

Panama en Colombia hebben van oudsher goede relaties. Het Midden-Amerikaanse land beleeft een stormachtige economische groei, onder meer door de groeiende financiële sector.  Hiervan profiteren ook veel Colombianen met een bedrijf in Panama. De regering in Bogotá vermoedt dat Colombiaanse ondernemers tussen de 2 en 7 miljard Amerikaanse dollar hebben uitstaan in buitenlandse belastingparadijzen. Gezien de nabijheid van Panama, denkt de Colombiaanse regering dat het meeste geld daar is weggezet.

Afgelopen maandag zei president Juan Manuel Santos dat zijn land niet tegen Panama is. “Het maakt deel uit van ons beleid tegen belastingontduikers.” In een breder kader maakt het deel uit van een ambitieus belastingshervormingsprogramma van de huidige regering.

Bron : The Economist
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug