Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Frisdrankproducenten putten grondwater uit

Datum : 03/04/2018
Land : Mexico

Frisdrankproducenten putten grondwater uit

Het grondwater van Mexico-Stad wordt uitgeput door het overmatige gebruik van water door frisdrankproducenten. Dit zegt Anahi Lanuza Garcia, milieuexpert van de Universidad Autónoma Metropolitana in Mexico-Stad.

Lanuza toont in haar onderzoek aan dat zestien grote producenten die zich bezighouden met het verwerken van water, buitengewone voordelen behalen door het leegpompen van de grondwaterlagen. Ze betalen de overheid slechts een klein bedrag. Ook betalen ze niets voor de milieuschade die ze veroorzaken. De bedrijven halen ongeveer acht miljoen kubieke meter per jaar uit de grond. Op elke kubieke meter verdienen ze ongeveer duizend pesos, omgerekend vijfenveertig euro.

Van de zeven ondergrondse watermassa’s in de Vallei van Mexico, waar ook Mexico-Stad in ligt, worden er vier overmatig gebruikt. Lanuza zegt dat de Nationale Watercommissie niet heeft gekeken naar hoeveel water er wordt verbruikt noch door wie. Volgens haar moet er een onderzoek komen naar de concessies die zijn verleend aan de bedrijven en naar hoeveel ze precies verbruiken. “De vloeistof is er nu alleen voor de bedrijven, maar niet voor de bevolking.”

Bron : Latin American Herald Tribune, Aristegui Noticias
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug