Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Fruit voor export

Datum : 16/04/2013
Land : Chili

Fruit voor export

Elk jaar worden vanuit Chili vele tonnen fruit naar het buitenland geëxporteerd. Volgens de Chileense Exporteurs Vereniging ASOEX zijn de tien meest gewilde producten in andere landen druiven, appels, pruimen, blauwe bosbessen, peren, avocado's, nectarines, kersen, kiwi's en perziken.

Deze vruchten worden vooral in de Chileense Centrale Vallei geproduceerd, in de gebieden tussen de regio's van Valparaíso en Bío-Bío. De belangrijkste markten voor Chileens fruit zijn de Verenigde Staten met 33,3%, Nederland met 9,2% en China met zo'n 6,5% van de uitvoer.

Ondanks de hierboven genoemde percentages is het exportvolume dit jaar gedaald in vergelijking met 2012. Alejandro Palacios, vicepresident van Pro Chile (onderdeel van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor fruitexport) zegt dat “deze daling voornamelijk is te wijten aan lokale weersomstandigheden in het Zuid-Amerikaanse land: het ontbreken van kou, weinig regen wanneer dat nodig is en de invloed van regen tijdens de oogst, vooral voor vruchten zoals kersen en blauwe bosbessen.”

Volgens landbouwdeskundigen zou de fruitproductie dit jaar door moeilijke periodes kunnen gaan, veroorzaakt door waterschaarste op het land. Dit heeft direct invloed op de productieniveaus. Deze daling was al te verwachten, gezien watertekorten in dit seizoen. Onder gunstige omstandigheden zou de productie zich moeten herstellen.


 

Bron : El Mercurio
Bookmark and Share


Terug