Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Gaat het moorden door na de verkiezingen in Mexico?

Datum : 27/06/2018
Land : Mexico

Gaat het moorden door na de verkiezingen in Mexico?

Nog maar een paar dagen tot de verkiezingen in Mexico. Behalve een nieuwe president kiest de bevolking zondag 1 juli ook vijfhonderd Afgevaardigden, 128 senatoren en bijna 3.000 andere overheidsvertegenwoordigers. De meeste aandacht gaat natuurlijk uit naar de presidentskandidaten en het lijkt erop dat er zondag sprake zal zijn van een grote omslag in de politiek. Als de peilingen gelijk hebben wint Andrés Manuel López Obrador, oud-burgemeester van Mexico-Stad, bij zijn derde poging de verkiezingen met een verwachte ruime voorsprong op de andere kandidaten.

De vertegenwoordiger van de PRI (Institutioneel Revolutionaire Partij), decennialang de heersende partij in het land én de partij van de huidige president Peña Nieto, is kansloos. De bevolking van Mexico is moe van het geweld, de corruptie en de duizenden moorden, en kiest voor verandering. Maar zal AMLO, zoals López Obrador ook wel genoemd wordt, in staat zijn het geweld, de moorden en de criminaliteit terug te dringen? In The Guardian uiten verschillende experts hun twijfels. Mexico is een zeer gewelddadig land: tussen 2007 en nu werden maar liefst 200.000 mensen vermoord. Veel moorden worden gerelateerd aan drugshandel en bendegeweld. En hoewel de presidentskandidaten allen verklaren het geweld en de drugs te willen aanpakken (een van hen, de kansloze Jaime Rodríguez, komt met het meest drastische voorstel, namelijk het afhakken van handen), heeft geen van hen tot nu toe een duidelijke strategie gepresenteerd die de weg naar vrede kan openen in het gewelddadige land. Volgens de Mexicaanse overheid zijn de meeste slachtoffers betrokken bij misdaad en bendes, hoewel onafhankelijke deskundigen dit in twijfel trekken. En of er na zondag iets verbetert? Een Mexicaanse journalist merkt in The Guardian op dat “… dat iedereen denkt dat een nieuwe president een oplossing zal brengen, …, maar de georganiseerde misdaad houdt geen verkiezingen en werkt altijd volgens hetzelfde stramien.”

Bron : The Guardian, El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug