Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Galápagos-archipel krijgt leguanen terug

Datum : 10/01/2019
Land : Ecuador

Galápagos-archipel krijgt leguanen terug

Een groep van meer dan 1.400 leguanen is bijna twee eeuwen nadat ze van daar waren verdwenen opnieuw geïntroduceerd op een eiland in de Galápagos-archipel, zeiden de autoriteiten afgelopen maandag.

De Galápagos landleguanen van het eiland Noord Seymour werden op het eiland Santiago bevrijd als onderdeel van een ecologisch restauratieprogramma, zei de Nationale Galápagos Parkautoriteit in een verklaring. De laatste geregistreerde waarneming van leguanen op het eiland Santiago is gedaan door de Britse natuuronderzoeker Charles Darwin in 1835.

"Bijna twee eeuwen later zal dit ecosysteem opnieuw kunnen rekenen op deze soort via het restauratie-initiatief", zei de parkautoriteit. De directeur, Jorge Carrion, zei dat de leguanen zijn uitgestorven als gevolg van de introductie van roofdieren zoals het wilde varken, dat in 2001 werd uitgeroeid.

Het programma is ook gericht op het beschermen van de populatie leguanen op Noord Seymour, die naar schatting uit 5.000 dieren bestaat, maar voedsel is daar beperkt. "De landleguaan is een herbivoor die ecosystemen helpt door zaden te verspreiden en open ruimten vrij van vegetatie te houden", zei Danny Rueda, de ecosysteemdirecteur van het park.

De Galápagos-archipel, die 1.000 km van de Ecuadoraanse kust ligt, bevat unieke flora en fauna en is een Unesco-werelderfgoed, maar heeft een van de meest kwetsbare ecosystemen ter wereld.

Bron : The Guardian
Bookmark and Share


Terug