Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Galapagos-schildpad eet graag invasieve planten

Datum : 08/04/2015
Land : Ecuador

Galapagos-schildpad eet graag invasieve planten

Plantensoorten die door mensen zijn geïntroduceerd op de Galapagos-eilanden, ook wel invasieve plantensoorten genoemd, blijken populair bij de twee soorten reuzenschildpadden op het eiland. Onderzoekers van de Washington University in St. Louis melden dat meer dan de helft van het dieet van de schildpadden uit invasieve plantensoorten bestaat. De conclusie van het onderzoek is dat invasieve plantensoorten de schildpadden kunnen helpen overleven, zeker in het droogseizoen. 

Deze studie, gepubliceerd in het tijdschrift Biotropica, is verrassend omdat onderzoekers lange tijd dachten dat invasieve plantensoorten een bedreiging vormden voor de inheemse flora en fauna, onder andere voor de reuzenschildpadden. 

"De autoriteiten op de Galapagos-eilanden staan voor een enorme uitdaging," zo zegt Stephen Blake, hoofdauteur van het artikel. "Het is onmogelijk om de meer dan 750 invasieve plantensoorten uit te roeien, zelfs gecontroleerde groei is moeilijk. Gelukkig lijkt de bescherming van reuzenschildpadden niet gehinderd te worden door deze nieuwe plantensoorten." 

De studie werd uitgevoerd op Santa Cruz, het eiland met het grootste aantal inwoners. Blake en zijn team ontdekte tevens dat de schildpadden een jaarlijkse migratiecirkel hebben. Tijdens het regenseizoen bevinden ze zich vooral in de droge laaglanden, waar de vegetatie dan voldoende is, terwijl ze in de drogere perioden naar de hooglanden trekken.

Onderzoekers bestudeerden de schildpadden vier jaar lang en ontdekten dat ze vaker invasieve dan inheemse planten eten. "Vanuit de schildpadden gezien is dat niet zo raar," aldus Blake. "Neem bijvoorbeeld de lokale guayaba. Die heeft kleine vruchten met een grote pit, bitter vruchtvlees en een dikke schil. De geïntroduceerde guayaba heeft grotere vruchten, zoeter vruchtvlees en een dunne schil." 

De meeste invasieve plantensoorten op de Galapagos werden in de jaren 1930 ingevoerd, nadat grote delen van de inheemse flora waren uitgeroeid om grond vrij te maken voor landbouw. 

Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug