Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

García Márquez op Colombiaanse bankbiljetten

Datum : 19/12/2014
Land : Colombia

García Márquez op Colombiaanse bankbiljetten

Colombia eert haar beroemdste schrijver, Gabriel García Márquez, door zijn gezicht af te drukken op bankbiljetten. Gabriel García Márquez, schrijver van Honderd Jaar Eenzaamheid en andere bekende, magisch-realistische boeken, overleed  op 17 april dit jaar in Mexico-Stad.

Het Huis van Afgevaardigden nam eerder deze week een wet aan en vroeg de centrale bank een serie bankbiljetten te drukken met het gezicht van de winnaar van de Nobelprijs erop. Het is nog onduidelijk om welk bankbiljet het gaat en wanneer die in omloop komt. De wet voorziet ook in de instelling van beurzen voor studenten.

Afgevaardigde Antenor Duran, de indiener van de wet, zei dat “het initiatief, naast een eerbetoon, ook tot doel had dat toekomstige generaties deze grote Colombiaanse humanist, schrijver en democraat kennen.” Vorige maand kocht de Universiteit van Texas in Austin (VS) de archieven van García Márquez aan. Zowel Colombia als Mexico waren teleurgesteld over deze verhuizing.

García Márquez wordt gezien als Colombia’s beroemdste schrijver, maar hij woonde het grootste deel van zijn leven in Mexico. In 1982 ontving hij de Nobelprijs voor Literatuur.

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug