Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Garzón vraagt om gerechtigheid in Uruguay

Datum : 11/06/2013
Land : Uruguay

Garzón vraagt om gerechtigheid in Uruguay

De Spaanse voormalig rechter Baltasar Garzón, huidig voorzitter van het Internationaal Centrum voor Bevordering van Mensenrechten, waardeert de vooruitgang in de 'proactieve' verdediging van mensenrechten in Uruguay. Maar hij bekritiseert de beslissing van het Uruguayaanse hooggerechtshof, toen dit besloot dat er geen rechtszaken meer mogen gevoerd worden over wreedheden tijdens de dictatuur (1973-1985).

De wet die in 2011 aangenomen werd door de linkse regering van het Frente Amplio, is afgelopen februari ongrondwettelijk verklaard door het hooggerechtshof. Dit leidde tot een confrontatie tussen de overheid en de rechtbank.

"Uruguay is een proactief land wat de mensenrechten betreft", zegt Garzón in een persconferentie voor zijn lezing in de Universidad de la República de Montevideo over

"Het Internationale recht van mensenrechten en de staatsterreur". Hij bekritiseert het "blokkeren van onderzoek naar misdaden tegen mensenrechten in een land waar duizenden slachtoffers hulpeloos zijn".

Garzón stelt een samenwerking voor in gevallen van schending van mensenrechten tijdens de dictaturen in Zuid-Amerika (Plan Cóndor, 1970-1980) om bureaucratische obstakels te elimineren en effectiever te worden in het onderzoek naar en het beschermen van de slachtoffers.

 

Bron : El País
Bookmark and Share


Terug