Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Geboorte reuze gordeldier gefilmd

Datum : 19/02/2013
Land : Brazilië

Geboorte reuze gordeldier gefilmd

Voor de eerste keer is de geboorte van een reuze gordeldier opgenomen in Brazilië. Onderzoekers die ‘kwetsbare’ dieren bestuderen, hebben automatische camera’s verdekt opgesteld in de buurt waar dieren worden vermoed. 

Zo zagen ze eerst dat een vrouwelijk en mannelijk gordeldier samen een hol deelden. Vijf maanden later toonden de camerabeelden dat het wijfje de voorkeur gaf aan een bepaald hol en kort daarna verscheen de neus van een baby gordeldier in beeld. |

Het pas geboren gordeldier werd geheel gefilmd toen het samen met zijn moeder naar een ander hol verhuisde. “Het documenteren van de geboorte van een reuze gordeldier is een fantastische stap voorwaarts om ons meer inzicht te geven in de biologie en reproductie van deze cryptische dieren. En tenslotte helpt het ons ook om hen beter te kunnen beschermen”, aldus Arnaud Desbiez, mede-coordinator van het Pantanal Reuze Gordeldier Project. 

Al eerder wisten onderzoekers van dit project een reuze gordeldier op de camara vast te leggen.In september 2011 werd het gordeldier na een intensieve zoektocht van tien weken in de Pantanal gevonden. Zonder het gebruik van speciale camera’s is het bijzonder lastig de dieren, die solitair en ’s nachts leven, te bestuderen.

Een reuze gordelier kan 1.5 meter worden en zo’n vijftig kilo wegen. Et hun lange klauwen kunnen ze graven naar voedsel. Ze zijn niet, zoals kleinere gordeldieren, zich tot een bal op te rollen en daarom zijn ze eerder een prooi voor andere dieren. Deze grote dieren leven vooral in maagdelijke bossen in de buurt van waterbronnen in Zuid-Amerika. De dagen brengen ze door in ondergrondse holen. 

De International Union for Conservation of Nature merkt de reuze gordeldieren aan als ‘vulnerable’ (kwetsbaar), omdat ze blootstaan aan jagers en aan verwoesting van hun habitat, waardoor hun aantal terugloopt. 

 
Bron : BBC World News
Bookmark and Share


Terug