Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Gedanste geschiedenis

Datum : 19/04/2019
Land : Colombia

Gedanste geschiedenis

Afgelopen weekend trokken ze weer door de straten van het Colombiaanse Medellín: oudere dansers en danseressen die de geschiedenis van de stad uitbeelden door middel van traditionele zang en dans.

Zaterdagmiddag om twee uur zetten ze hun scherm neer bij de muurschildering van Pedro Nel Gómez, midden in het centrum van de stad. Voorbijgangers blijven staan om naar het spektakel van in fleurige kleding gehulde oudere dansers te kijken die elkaar bij de hand nemen en op de ritmes van parrandera, guasca, bullerengue, cumbia of pasillo hun eigen vrolijkheid met het publiek delen.

Zij zijn de ziel van 13 dansgroepen Netwerk Oudere Dansers van de instelling Levende Cultuur (Cultura Viva) van Medellín, die invulling geven aan de maand van de dans. Samen met de autoriteiten van de wijk Candelaria, het oude centrum, probeert Cultura Viva een oude traditie in ere te herstellen. In 1786 werd de geschiedenis van de stad voor het laatst gedanst, totdat deze jaarlijkse gewoonte vorig jaar nieuw leven ingeblazen kreeg.

De tweede plek waar het scherm neergezet wordt is bij de Kerk van het Ware Kruis, de voormalige slavenmarkt van de stad. In de achttiende eeuw werd het ook de plek waar arme boeren hun waren verkochten. Ze kwamen hier ook samen om de dagelijkse zorgen van zich af te dansen.

Volgens Sergio Patiño, voorzitter van het District Candelaria, ligt de oorsprong van de danstraditie in het jaar 1618. De jaarlijkse feesten liepen volgens sommigen echter uit de hand, waardoor ze uiteindelijk verboden werden.

Tot 2018. De voorbereidingen namen een maand in beslag, waarbij een groot probleem was dat er weinig geschikte locaties gevonden konden worden. De behoefte aan openbare ruimte wordt inmiddels ook gezien door de autoriteiten in de stad.

Geschikte ruimte of niet, om vier uur wapperen de rokken en de zakdoeken van de dansers nog even energiek als twee uur eerder, maar nu op de beroemde Plaza de Botero (foto). Hun laatste optreden is bij de overdekte winkelgalerij Junín, waarna de dansers met omhelzingen en zoenen afscheid van elkaar nemen.

Bron : El Tiempo
Bookmark and Share


Terug