Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Gedeeltelijke hertelling in Mexicaanse presidentsverkiezingen

Datum : 05/07/2012
Land : Mexico

Gedeeltelijke hertelling in Mexicaanse presidentsverkiezingen

Electorale autoriteiten in Mexico hebben een hertelling van de stemmen aangekondigd die zijn uitgebracht op meer dan de helft van de stembureaus in de presidentsverkiezingen na het vinden van onregelmatigheden. 

Andres Manuel Lopez Obrador van de linkse PRD wenste een totale hertelling nadat de eerste resultaten hem op een tweede plaats zetten. Hij beschuldigde de belangrijkste kandidaat Enrique Peña Nieto van het breken van het kiesreglement. Peña Nieto van de PRI ontkende de beschuldigingen dat zijn partij stemmen had gekocht. De voorlopige resultaten gaven Peña Nieto een voorsprong van meer dan zes procentpunten op Lopez Obrador. De uitvoerend secretaris van het Federale Electorale Instituut (IFE), Edmundo Jacobo, zei dat de hertelling een oefening in openheid en transparantie is.

Lopez Obrador eiste een volledige hertelling onder vermelding van het bewijs van onregelmatigheden op grote schaal. Volgens hem was het proces niet eerlijk noch schoon. Lopez Obrador beschuldigt de PRI van het feit dat het meer dan de hun toegewezen electorale begroting heeft uitgegeven en berichtgeving in de media heeft beïnvloed. Er zijn ook beschuldigingen van het kopen van stemmen.

Peña Nieto heeft gezegd dat het volkomen duidelijk is dat zijn partij handelde binnen de wet. Op de vraag naar video’s die laten zien dat kiezers beweren dat ze krediet konden krijgen in ruil voor hun stem, zei Peña Nieto dat deze vervalst waren. Hij voegde hieraan toe Lopez Obrador een slechte verliezer te vinden. Na het verliezen van de verkiezingen in 2006, lanceerde Lopez Obrador maandenlange straatprotesten. 

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug