Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Gedwongen verhuizingen in Brazilië voor WK en Olympische Spelen

Datum : 06/04/2011
Land : Brazilië

Gedwongen verhuizingen in Brazilië voor WK en Olympische Spelen

De komende dagen zal Raquel Rolnik, speciaal rapporteur van de Verenigde Naties (VN) voor het recht op adequate behuizing, een rapport publiceren over serieuze mensenrechtenschendingen in Brazilië. Het gaat om gedwongen verhuizingen en verplaatsing van gemeenschappen in Rio de Janeiro. De hoofdredenen voor deze verhuizingen zijn het WK in 2014, de Olympische Spelen in 2016 en het Programma voor Versnelling van Groei (PAC). In december heeft de VN hierover al een brief gestuurd naar de Braziliaanse regering, waar geen reactie op kwam.

Overtredingen van de overheid zijn onder andere uitsluiting van gemeenschappen in beslissingen over hun alternatieve woonplaats, gebrek aan informatieverstrekking en ontoereikende vergoedingen. Het gaat om bewoners van sloppenwijken. Raquel Rolnik geeft aan: “Deze maatregelen schenden de rechten die in het verdrag voor Adequate Behuizing van de VN staan. Brazilië heeft dit verdrag ondertekent. Daarbij komt dat dit niet alleen in Rio de Janeiro gebeurd, maar ook in bijvoorbeeld São Paulo, Fortaleza en Recife.”

De overheid van Rio de Janeiro heeft in een reactie laten weten dat alle maatregelen volgens legale procedures hebben plaatsgevonden. “Waar bewoners verplaatst zijn was er meestal sprake van bebouwing in risicogebieden of publieke ruimtes. Overal zijn vreedzame onderhandelingen geweest met de bewoners, en iedereen heeft een compensatiebedrag ontvangen.”

Bron : Estado do São Paulo
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug