Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Geen betrouwbare statistieken in Argentinië

Datum : 24/06/2015
Land : Argentinië

Geen betrouwbare statistieken in Argentinië

Volgens de Argentijnse president Cristina Fernández de Kirchner leeft slechts 5 procent van haar landgenoten onder de armoedegrens. De katholieke kerk, andere organisaties en ook de secretaris van de vakbond van het Nationaal Statistisch Instituut (INDEC) stellen het echter op ongeveer 25 procent, vijf keer zo hoog. Officieel is de inflatie 15 procent, maar in werkelijkheid waarschijnlijk rond de 30 procent. Ook de regering erkent in de praktijk dat laatste cijfer, want de lonen zijn pas met 27 procent verhoogd.

In 2014 heeft Kirchner na dreiging met sancties door het IMF (Internationaal Monetair Fonds) de cijfers voor inflatie en BNP bijgesteld, maar sindsdien is er weinig verbeterd. De Argentijnen geloven niks meer van de officiële cijfers, ook niet over economische groei, export en werkloosheid. De medewerkers van het INDEC omsingelen elke maand symbolisch het gebouw waar ze in opdracht van de regering de vervalste cijfers moeten produceren. Deze maand hebben ze dat al voor de honderdste keer gedaan. Raúl Llaneza, secretaris van de vakbond van de INDEC-medewerkers, vat het als volgt samen: “We vliegen zonder radar. Een land en een regering hebben betrouwbare statistieken nodig om beleid uit te stippelen tegen de armoede of de ongelijkheid.”

Bron : El País
Bookmark and Share


Terug