Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Geen bruinwaspraktijken op Curaçao

Datum : 14/12/2012
Land : Curaçao

Geen bruinwaspraktijken op Curaçao

Toen de makers van het KRO-programma Keuringsdienst van Waarde een tip kregen over witte bietsuiker die op Curaçao bruin geverfd wordt, om vervolgens als ‘rietsuiker’ het eiland te verlaten, gingen zij op onderzoek uit. En wat blijkt: rietsuiker komt nog altijd gewoon van suikerriet. 

Desondanks wijdde de KRO een uitzending van Keuringsdienst van Waarde aan het opmerkelijke bericht van de tipgever, die in de media anoniem wenst te blijven. De bron, afkomstig van Bonaire, vertelt in het programma over de telefoon zeker te weten dat witte bietsuiker uit Nederland naar Curaçao wordt gehaald. De suiker zou vervolgens bruin geverfd en verpakt worden, om daarna in Nederland als rietsuiker in de winkels te eindigen. Naar eigen zeggen wil de tipgever anoniem blijven “omdat het kleine eilanden zijn”.

Onderzoek van de Keuringsdienst van Waarde bracht de makers bij de Caribbean Gold-fabriek. Een telefoontje naar het bedrijf leert hen dat het bedrijf inmiddels geen rietsuiker meer op het eiland produceert, maar in het Belgische Grobbendonk. De bewering dat er sprake zou zijn van het ‘bruinwassen’ van suiker op Curaçao is daarmee dus niet waar. Een bezoek aan de betreffende fabriek in het pittoreske Grobbendonk laat vervolgens zien dat er zich sowieso geen bruinwaspraktijken afspelen in de wereld van de rietsuiker: alles wordt netjes uit echt suikerriet geperst en verwerkt tot vierkante klontjes, alvorens het in een kartonnen verpakking richting de buurtsuper gaat. Om extra zeker te zijn laat de reporter nog een suikerklontje achter in een laboratorium. De uitslag van de test: 100 procent onvervalste rietsuiker.

Het programma haalt nog een klein fabeltje uit de wereld: rietsuiker is helaas niet gezonder dan gewone suiker. “De samenstelling is precies hetzelfde”, vertelt Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. “Het zijn exact dezelfde kristallen, sucrosemoleculen. Het feit dat de kleur verschilt, komt gewoon door natuurlijke kleurstof.”

Bekijk de uitzending over rietsuiker en bietsuiker hier terug.

Bron : Versgeperst
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug