Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Geen consensus in Cartagena

Datum : 16/04/2012
Land : Colombia

Geen consensus in Cartagena

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos benadrukte in zijn rede bij de sluiting van de Top van de Amerika’s dat het ontbreken van een gezamenlijke slotverklaring niet betekende dat de top was mislukt. “Het was een top van dialoog en oprechtheid”, zei hij.

Feit is dat in een ongekende eenheid de Latijns-Amerikaanse landen voor de toelating van Cuba stemden bij de volgende Top van de Amerika’s over twee jaar in Panama, ondanks een veto van de Verenigde Staten. Een meerderheid van de landen sprak zich uit voor een vreedzame oplossing van het conflict rond de Malvinas of de Falkland Eilanden. Overigens verliet de Argentijnse president Cristina Fernández de top kort na het maken van de officiële foto. Ze had tegen Santos na diens openingstoespraak gezegd “Je bent de Malvinas vergeten”.

Een derde heet hangijzer was het al niet dan legaliseren of reguleren van drugs. De VS zijn hier mordicus tegen. Obama kan zich sowieso geen ander standpunt permitteren, met het oog op de presidentsverkiezingen in november dit jaar. Maar geen enkel land wilde overgaan tot legalisering. Wel erkenden de meeste landen dat de hardhandige, politiële aanpak van het probleem, was mislukt en dat er naar andere wegen moest worden gezocht.

De functie van een top is ook te dienen als klankbord en om overeenkomsten te sluiten of te vergemakkelijken. Zo spoorde Obama aan tot samenwerking voor het algemeen welzijn. En er viel niet te negeren dat Latijns Amerika met een ongekende vrijheid en overtuiging van zich liet horen. Het continent maakt dan ook een grotere macro-economische groei door dan ooit tevoren.

Nog iets anders werd duidelijk. De afwezigheid van de Venezolaanse president Hugo Chávez bevestigt indirect de ernst van diens ziekte. Chávez was op Cuba voor verdere behandeling van kanker en zegde zijn komt af.

Bron : El País
Bookmark and Share


Terug