Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Geen derde termijn voor Rafael Correa

Datum : 05/02/2018
Land : Ecuador

Geen derde termijn voor Rafael Correa

Ecuadorianen hebben tegen een ongelimiteerd aantal presidentstermijnen gestemd, waardoor voormalig president Rafael Correa niet herkozen zal kunnen worden. De eerste resultaten tonen aan dat 64 procent van de kiezers voor een grondwetswijziging is waardoor het maximum aantal presidentstermijnen op twee komt te liggen.

Het referendum was uitgeroepen door de huidige president Lenin Moreno, eerder de vice-president van Correa maar nu zijn felle tegenstander. Correa trok zijn steun aan Moreno publiekelijk terug nadat die in mei 2017 voor zijn partij Alianza Pais de verkiezingen had gewonnen. Het referendum zou gericht zijn tegen corruptie, dat volgens Moreno "opduikt als er een regering is die denkt dat zij altijd aan de macht zal blijven." Een andere maatregel waar voor gestemd werd is de mogelijkheid personen die veroordeeld zijn van corruptie uit de politiek te weren. 

Correa heeft zich sterk uitgesproken tegen Moreno, die hij een "verrader" noemt, en het referendum, dat hij bestempeld als een coup d'etat. Hij kwam begin 2018 terug uit België, waar hij een tijd woonde, om de nee-campagne te leiden. De regering van Correa was betrokken bij een groot corruptieschandaal. Jorge Glas, vice-president onder zowel Correa als Moreno, is veroordeeld tot 6 jaar cel voor betrokkenheid bij de betaling van steekpenningen aan het Braziliaanse bedrijf Odebrecht. 

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug