Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Geen energiekadootjes meer

Datum : 11/08/2012

Geen energiekadootjes meer

President Federico Franco van Paraguay heeft verklaard dat zijn land niet langer energie ‘kado zal doen’ aan Argentinië en Brazilië. Hij deed zijn uitspraken tegenover een gezelschap van Paraguayaanse zakenlieden. Het gaat om energie die opgewekt wordt door binationale waterkrachtcentrales Yacyretá en Itaipú. De beide buurlanden ontkennen dat ze de energie gratis krijgen en stellen dat ze wel degelijk betalen. Hoe dan ook, Franco wil in ieder geval het een en ander in de wet vastleggen om de nationale energiepolitiek veilig te stellen.

Franco’s stellingname heeft te maken met de bouw van een aluminiumfabriek van een Canadese multinational Río Tinto Alcan, die een deel van de energie nodig zal hebben die nu aan Brazilië geleverd wordt. Met de fabriek is een investering van vier miljard dollar gemoeid. De Paraguayaanse regering hoopt dat het project zal leiden tot het ontstaan van een compleet industrieel gebied.

Itaipú is de tweede grootste waterkrachtcentrale ter wereld en momenteel gebruikt Paraguay slechts tien procent van de opgewekte energie. Brazilië gebruikt de rest. Officieel hebben beide landen recht op de helft. Brazilië betaalt Paraguay jaarlijks 360 miljoen dollar. Veel te weinig, volgens de Paraguyaanse president.

De timing van Franco’s uitspraken is niet vreemd. Paraguay is momenteel ‘geschorst’ in de Mercosur door leden Argentinië, Brazilië en Uruguay omdat president Lugo volgens hen onrechtmatig en ondemocratisch is afgezet.

 
Bron : El Espectador
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug