Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Geen nieuws Ayotzinapa

Datum : 29/09/2017
Land : Mexico

Geen nieuws Ayotzinapa

Deze week drie jaar geleden, op 26 september 2014, ‘verdwenen’ 43 studenten van de lerarenopleiding in Ayotzinapa, Guerrero na hun arrestatie bij protesten tegen de regering.

En sindsdien? Geen nieuws. Er is in drie jaar tijd nog altijd geen spoor van de 43 gevonden. Volgens de directrice van Amnesty-Mexico, Tania Reneaum, is de ‘verdwijning’ (tussen aanhalingstekens want volgens velen zijn ze bewust ‘verdwenen door’ anderen) de “historische leugen” die het presidentschap van Enrique Peña Nieto zal blijven kenmerken.

“Al drie jaar lang zoeken we naar onze verdwenenen onder de dreigende schaduwen van corrupte overheidsinstellingen en de misdaad van het vergeten, terwijl de autoriteiten nooit enige blijk gegeven hebben van politieke wil” om deze schending aan te pakken, aldus Reneaum. “Uit solidariteit met de vaders en de moeders van de studenten zullen wij hun verhaal blijven vertellen”, voegde ze daar in een persbericht aan toe.

Amnesty beschuldigt de regering-Peña Nieto ervan om het gebeuren rond ‘Ayotzinapa’ voortdurend in eigen voordeel uit te leggen. “De geschiedenis vergeet echter niet, en wij evenmin. Mexico is een land van slachtoffers en de president probeert de dagelijkse realiteit in dit land onder het tapijt te vegen. Corruptie viert hoogtij, het gebrek aan gerechtigheid maakt veel slachtoffers en dagelijks verdwijnen er mensen.”

Hoewel Mexico druk bezig is de schade van drie  recente aardbevingen te boven te komen, vond de mensenrechtenorganisatie het belangrijk stil te staan bij de gedwongen verdwijning van 43 studenten nu drie jaar geleden. Deze open wond van het collectieve geheugen “is tot op heden onvoldoende bestudeerd en de toedracht is nog steeds niet opgehelderd”. Het blijft daarom onzeker wat er daadwerkelijk met deze jonge mensen gebeurd is. Daarnaast twijfelt Amnesty of de overheid wel in staat is haar onderdanen te beschermen.

De overheid houdt ondertussen vol dat er wel degelijk duidelijkheid is: de jongeren zijn uitgeleverd aan georganiseerde misdadigers die hen vermoord hebben en hun lichamen vervolgens verbrand. Niet alleen Amnesty International maar ook een forensische onderzoeksmissie van de Inter-Amerikaanse Mensenrechtencommissie trekken deze lezing in twijfel. Na drie lange jaren tasten de familieleden en vrienden van de ‘verdwenen’ studenten dus nog altijd in het duister omtrent hun lot.

Bron : Sin Embargo
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug