Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Geen notaris op Sint Eustatius en Saba

Datum : 06/05/2018

Geen notaris op Sint Eustatius en Saba

Een huis kopen, de moeilijke echtscheiding afronden of een testament laten opmaken? Voor inwoners van Sint Eustatius en Saba kan dat een moeilijke opgave worden, want er is geen notaris op hun eiland. Afgelopen maandag grepen de inwoners van Sint Eustatius hun kans om hun zorgen te uiten tijdens een bezoek van staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) en justitieminister Fred Grapperhaus.

Bij een sterftegeval of wanneer een familielid wilsonbekwaam wordt verklaard, kunnen familieleden niet direct in actie komen. “Wie een notaris nodig heeft, zal nu naar Sint Maarten moeten vliegen en dat is ontzettend duur”, vertelt Ivan Berkel. Samen met veertien andere inwoners van Sint Eustatius zit Berkel in een speciale commissie die de zorgen van burgers in kaart brengt. Sinds staatssecretaris Knops het bestuur op het eiland heeft overgenomen, is het aan deze commissie om regeringscommissaris Mike Franco te adviseren.

Sint Eustatius heeft zo’n 3100 inwoners. “Vroeger was hier regelmatig een notaris vanuit Sint Maarten. Misschien kan Den Haag daar nu voor zorgen, zodat wij geen extra hoge kosten moeten maken”, aldus Berkel. En anders een creatieve oplossing: “De minister kan ook iemand die hier woont machtigen, zodat hij namens een notaris mag tekenen”.

Minister Grapperhaus vertelde dat hij een zus heeft die notaris is. Tegen de groep burgers zegt hij zich daarom goed te realiseren met wat voor probleem het eiland kampt. “Maar ik beloof het u, dit heeft een hoge prioriteit op mijn lijst.”

Bron : Caribisch Netwerk
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug