Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Geen strand, wel koude douche voor Morales

Datum : 12/10/2018
Land : Bolivia

Geen strand, wel koude douche voor Morales

Een uitspraak van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag eerder deze maand, was een koude douche voor de Boliviaanse president Evo Morales: het land heeft geen recht op een zeestrand. De uitspraak kan zelfs gevolgen hebben voor Morales’ herverkiezing volgend jaar – hoewel daar per referendum een stokje voor gestoken leek.

Op 1 oktober verzamelden gespannen leden van politie en leger zich samen met hoogwaardigheidsbekleders en burgers in de schaduw van de palmbomen van het centrale plein van het noordelijke Boliviaanse stadje Cobija. Op een groot televisiescherm was de zitting van het Internationaal Gerechtshof te zien. Maar nadat de voorzitter van het Hof, de Somaliër Abdulqawi Ahmed Yusuf, zijn uitspraak voorgelezen had, droop de menigte teleurgesteld af. Zelfs de drumband die het nationale volkslied speelde, kon hen niet meer opvrolijken. Na vijf en een half jaar onderhandelen en studie, had het Hof besloten dat Chili geen “verplichting had om te onderhandelen over toegang tot de zee” van Bolivia.

Dat was een klap voor elke Boliviaan, vooral voor president Morales die bij de vernederende uitspraak in Den Haag aanwezig was. Ruim een eeuw geleden verloor Bolivia 400 km. kustlijn aan Chili tijdens de oorlog van 1879 – 1884. Sindsdien heeft het land een kuststrook terug proberen te krijgen. Elk jaar op 23 maart viert het land De Dag van de Zee. Haar grondwet, aangenomen in 2009, noemt toegang tot de Stille Oceaan een ‘onvervreemdbaar recht’. Cobija, een stoffig provincieplaatsje 1.000 kilometer van de zee, is genoemd naar de belangrijkste Boliviaanse haven vóór de oorlog dat nu een Chileens vissersdorp is. De gerechtelijke uitspraak is “echt een schande”, volgens Gladys Quispe, een kledingverkoopster in (het Boliviaanse) Cobija. “Ik was er van overtuigd dat we zouden winnen.”

Bron : The Economist
Bookmark and Share


Terug