Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Geen tweederde meerderheid voor partij Chávez

Datum : 28/09/2010

Geen tweederde meerderheid voor partij Chávez

VENEZUELA - Bij de parlementsverkiezingen in Venezuela van 26 september heeft de partij van president Hugo Chávez niet de gewenste tweederde meerderheid behaald. De PSUV, een verbond van linkse partijen moest 59 van de 165 zetels aan de rechtse oppositie laten, die dit keer ook de handen ineen geslagen had. Bij de vorige verkiezingen in 2005 deed de oppositie niet mee en behaalden de ‘chavisten’ vrijwel alle zetels. Dat gaf Chávez de mogelijkheid om grondwetswijzigingen en belangrijke benoemingen eenvoudig door het parlement te loodsen. Aan die situatie komt nu een einde.
Dat de PSUV nog wel de absolute meerderheid in het parlement behoudt, dankt ze aan wijzigingen in het kiessysteem die Chávez heeft doorgevoerd. De oppositie behaalde 52% van het absolute aantal stemmen, maar via een districtenstelsel, waarbij de plattelandsdistricten relatief zwaar meewegen, gaan de meeste zetels naar links. Op het platteland heeft Chávez meer aanhang dan in de grote steden.
De volgende presidentsverkiezingen zijn in 2012.
(La Chispa/Jeroen van Gerven)

Bookmark and Share


Terug