Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Geheim pact over zee tussen Chili en Bolivia onthuld

Datum : 01/11/2017
Land : Bolivia

Geheim pact over zee tussen Chili en Bolivia onthuld

De Boliviaanse president Evo Morales schreef op zondag 29 oktober op zijn Twitteraccount dat Chili in 1975 een geheim aanbod deed om Bolivia toegang te geven tot de Stille Oceaan door middel van een 10 kilometer lange doorgang. In ruil daarvoor vroeg Chili om land en zoetwater. Morales zei dat dit aanbod werd ontdekt in een aantal geheime documenten die pasgeleden zijn vrijgegeven door president Trump.

Bolivia verloor zijn toegang tot de zee aan het einde van de negentiende eeuw, toen het verslagen werd door Chili tijdens de Salpeteroorlog, die van 1879 tot 1884 duurde. Na deze oorlog annexeerde Chili 120.000 vierkante kilometer van Boliviaans grondgebied, een gebied zo groot als Griekenland. Sindsdien is Bolivia door land ingesloten en zijn de verhoudingen tussen beide landen vertroebeld.

Morales zei dat in 1975 de militaire leiders van beide landen, Augusto Pinochet en Hugo Banzer, diplomatieke betrekkingen herstelden en aan een akkoord werkten om de doorgang naar zee te realiseren. Deze doorgang zou langs de grens van Peru en Chili liggen en grondgebied van beide landen passeren. De landen werden het echter nooit eens over dit idee.

Op 14 September 2017 verklaarde de Chileense minister van Buitenlandse Zaken Heraldo Muñoz dat Chili bereid is te luisteren naar de wensen van Bolivia, maar dat het ook zijn eigen belangen verdedigt. Daarnaast bestaat er volgens hem geen juridische verplichting om te onderhandelen over toegang tot zee. 

Bron : Nodal, BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug