Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Gekleurde gemeenschap Brazilië steunt netwerk

Datum : 24/09/2018
Land : Brazilië

Gekleurde gemeenschap Brazilië steunt netwerk

In de aanloop naar de algemene verkiezingen in Brazilië wint een nieuw sociaal netwerk terrein met als doel meer zichtbaarheid te geven aan zwarte kandidaten. Tegelijk is er aandacht voor anti-racisme-initiatieven in het land die door racistische vooroordelen zijn aangetast.  

Het doel van Black & Black dat 100.000 gebruikers heeft – op een bevolking van ruim 200 miljoen – is de eisen en verhalen van de zwarte bevolking van de wereld te verbinden" en ervoor te zorgen dat "zwarte mensen de bekendheid krijgen die ze verdienen". Brazilië was het laatste land op het Amerikaans halfrond waar de slavernij werd afgeschaft (in 1888). Na eeuwen van raciale vermenging is 55 provent van de Braziliaanse bevolking ofwel zwart ofwel van gemengd bloed, aldus cijfers van IBGE, het bureau voor statistiek.

Maar de zwarte gemeenschap mist historisch gezien een verenigende factor, volgens Luana Genot, uitvoerend directeur bij IDBR, een liefdadigheidsinstelling die zwarte mensen helpt om werk vinden. “In de Verenigde Staten bijvoorbeeld is de situatie anders, daar heeft de wettelijke scheiding van rassen bijgedragen aan de eenheid van de zwarte gemeenschap”, meent Genot.

"Zwarte bewegingen, vrouwen die praten over zwarte schoonheid, zwarte dansen, afro-religie ... We kunnen verschillende interesses hebben, maar er is één ding dat ons verenigt: het gevoel zwart te zijn", zei Celso Athayde, de oprichter van het netwerk. Cruciaal is dat het ook een ruimte is om de politiek in te gaan en uitwisselingen met zwarte kandidaten mogelijk te maken voor de verkiezingen van oktober.

Onder de regering van de socialistische ex-president Lula da Sila (2003-2010) – die nu in de gevangenis zit – werden er quota ingevoerd te bevorderen dat meer zwarte mensen naar de universiteit gingen of een baan kregen in de publieke sector. Deze maatregel werd door de conservatieven bekritiseerd, net zoals nu door Jair Bolsonaro, de rechtse presidentskandidaat.

Toch vormen mensen die zwart of van gemengde afkomst zijn slechts 20 procent van de vertegenwoordigers in het Huis van Afgevaardigden - hoewel 46 procent van de kandidaten voor de verkiezing van oktober zwart of van gemengde afkomst zijn. Dat wil niet zeggen dat ze ook een zetel zullen winnen”, aldus Athaide.  

“Zwarten worden niet gekozen omdat je er financiële middelen voor moet hebben en die hebben ze niet omdat ze geen werkgevers zijn”, meent hij. De ondervertegenwoordiging van zwarten in het Parlement is te wijten aan een gebrek aan beleid dat de gemeenschap ten goede komt.

De problemen zijn niet beperkt tot de politiek: niet meer dan 5 procent niet-blanke personen bekleedt een leidinggevende positie in het bedrijfsleven. Athayde zegt dat bedrijven in het algemeen een kans missen om een markt aan te boren die enorme commerciële mogelijkheden biedt.

Volgens de peiling van het Locomotiva Instituut had de zwarte consumptie in 2017 een waarde van 336 miljard USD, ongeveer een kwart van het BBP.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug