Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Gele koorts uitbraak in Braziliaanse staat Minas Gerais

Datum : 22/01/2018
Land : Brazilië

Gele koorts uitbraak in Braziliaanse staat Minas Gerais

De Braziliaanse deelstaat heeft een noodtoestand voor de publieke gezondheid uitgeroepen na een uitbraak van gele koorts. Sinds december zijn vijftien mensen omgekomen door deze ziekte. Verschillende gebieden van de deelstaat, waaronder hoofdstad Belo Horizonte, zijn getroffen. Geen van de slachtoffers had een vaccin voor gele koorts. Momenteel is 82 procent van de deelstaat ingeënt, wat nog altijd betekent dat 3.5 miljoen mensen geen bescherming tegen de ziekte hebben.

In 2016 en begin 2017 was er ook al een uitbraak van gele koort in Minas Gerais. Tussen juli 2016 en juni 2017 kregen 475 mensen de ziekte, met 162 dodelijke slachtoffers. Vanaf augustus leek de ziekte onder controle, maar in december werden opnieuw besmettingen geregistreerd. Het ministerie van Gezondheid spreekt nog niet van een nieuwe uitbraak en zegt dat er genoeg vaccins zijn om alle Brazilianen in te enten. 

Afgelopen dinsdag adviseerde de Wereld Gezondheidsorganisatie dat toeristen een vaccin voor gele koorts krijgen als ze de deelstaat São Paulo bezoeken. Dit leidde tot lange rijen voor gezondheidsklinieken in Rio de Janeiro en São Paulo. Ook in Argentinië zijn in verschillende steden, waaronder Buenos Aires, lange rijen ontstaan omdat toeristen zich voorbereiden om in Brazilië carnaval te gaan vieren.

Autoriteiten benadrukken dat bezoekers aan de grote steden minder risico lopen, omdat de meeste besmettingen plaatsvinden in landelijke gebieden. De nieuwe gevallen worden overgebracht door Haemagogus en Sabethes muggen, die leven in gebieden met veel bossen. De "stedelijke" variant van gele koorts wordt overgebracht door de Aedes aegypti mug - die ook verantwoordelijk is voor de verspreiding van dengue, zika en chikugunya - en komt al sinds 1942 niet meer voor in Brazilië. 

 

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug