Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Genocide dreigt in Brazilië

Datum : 21/03/2012
Land : Brazilië

Genocide dreigt in Brazilië

Deskundigen waarschuwen dat de Braziliaanse Awá-stam op het punt staat te verdwijnen als niet meer wordt gedaan om hun landrechten te verdedigen, die nu stelselmatig worden geschonden door illegale houtkappers en veeboeren.
 

Terwijl de VN maart 2012 heeft uitgeroepen tot Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie, neemt de druk toe om een eind te maken aan een ‘een reëel gevaar van genocide’ in Brazilië. De Awá vormen een kleine stam van ongeveer 355 mensen, die een aantal meedogenloze bloedbaden heeft overleefd. Ze leven in het oostelijke Amazonegebied en vormen een van ’s werelds laatste overgebleven jagers- en verzamelaarstammen. De Awá zijn in alle opzichten volledig afhankelijk van het bos, maar dat verdwijnt in snel tempo door intensive houtkap.

Bruno Fragoso van het Braziliaanse overheidsdepartement voor inheemse zaken (FUNAI}verklaarde onlangs: ‘De Awá worden geconfronteerd met een toenemend aantal indringers op hun land en als er geen ingrijpende maatregelen worden genomen, is het onvermijdelijk dat dit volk in de toekomst zal uitsterven.’ Een Braziliaanse rechter die een bezoek bracht aan het grondgebied van de Awá om poolshoogte te nemen, bevestigde: ‘We hebben hier met regelrechte genocide te maken.’

Van alle inheemse gebieden in de Amazone wordt het bos van de Awá in het hoogste tempo gekapt. Op satellietbeelden is te zien dat ruim  30 procent van het regenwoud in een van de vier Awá-leefgebieden al vernietigd is.
Stephen Corry, directeur van Survival International zei vandaag, ‘De Awá-stam is de meest bedreigde bevolkingsgroep in de wereld. Als de rechten van deze stam niet worden beschermd dan zullen de Awá straks alleen in de geschiedenisboeken bestaan. De Verenigde Naties roepen op tot de volledige uitbanning van rassendiscriminatie in de wereld. Dat brengt ons een stap dichterbij een verandering van mentaliteit en het behoud van het leefgebied van de Awá.’


 

Bron : Survival International
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug