Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Georganiseerde misdaad rekruteert kinderen

Datum : 05/04/2018
Land : Honduras

Georganiseerde misdaad rekruteert kinderen

Uit een studie van de Inter-Amerikaanse Commissie voor Mensenrechten  (IACHR), die afgelopen dinsdag is gepresenteerd, blijkt dat de georganiseerde misdaad gebruik maakt van het gebrek aan economische vooruitzichten en de geringe steun van staatsautoriteiten om kinderen en teenagers te rekruteren.

 “In gebieden waar criminele organisaties en de maras (bendes) actief zijn, worden kinderen en tieners vaak onder druk gezet, bedreigd of bedrogen om met hen samen te werken”, aldus het rapport. “Andere tieners benaderen zelf deze groepen op zoek naar mogelijkheden, erkenning, bescherming en een manier om ergens bij te horen.

Het rapport van de IACHR is gefinancierd door de onafhankelijke en humanitaire organisatie Plan International. Het werd gepresenteerd in de Hondurese hoofdstad Tegucigalpa door Esmeralda Arosemena (foto), de rapporteur voor kinderzaken van de organisatie. Arosemena vertelde EFE dat beleid inzake openbare veiligheid “niet effectief is” in Midden-Amerika.

Dit geld vooral in de zogenaamde ‘Noordelijke Driehoek – El Salvador, Guatemala en Honduras – waar kinderen en tieners die in de armste regio’s wonen en buiten het onderwijssysteem vallen het meest vatbaar zijn om door de georganiseerde misdaad te worden gerekruteerd.

“Het probleem is niet dat er geen respons is van de staat”, zei Arosemena, “maar de respons moet beter worden gecoördineerd om effectief te zijn.”

Bron : EFE, Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug