Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Gerechtshof Ecuador acht Chevron schuldig

Datum : 04/01/2012
Land : Ecuador

Gerechtshof Ecuador acht Chevron schuldig

Een Ecuadoriaans Hof van Beroep heeft een eerder vonnis bevestigd, waarin Chevron wordt verplicht tot betaling van ruim 18 miljard dollar wegens vervuiling van Amazonegebied. Chevron noemt het vonnis onwettig en frauduleus.
De rechtbank in de Amazonestad Lago Agrio ratificeerde het eerdere vonnis van 14 februari 2011, inclusief de morele verplichting van excuus.

Texaco, dat in 2001 fuseerde met Chevron, is beschuldigd van het dumpen van giftig materiaal in het Amazonegebied van Ecuador. Oorspronkelijk bedroeg de boete 8,5 miljard dollar. Het bedrag werd verdubbeld, omdat de maatschappij weigerde excuses te maken.

De beslissing maakt deel uit van een langlopend juridisch conflict tussen Chevron en Ecuador. De aanklacht was gedaan door 30.000 Ecuadorianen. Inheemse bewoners zeggen dat Texaco tussen 1972 en 1992 ruim 68 miljard liter giftig materiaal heeft gedumpt in rivieren in het gebied. Volgens Chevron heeft Texaco 40 miljoen dollar gestoken in schoonmaken van het gebied.

 

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug