Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Gerrit Schotte krijgt drie jaar cel voor corruptie

Datum : 22/07/2017
Land : Curaçao

Gerrit Schotte krijgt drie jaar cel voor corruptie

De Curaçaose oud-premier Gerrit Schotte is vrijdag in hoger beroep wederom veroordeeld tot drie jaar celstraf voor witwassen, ambtelijke corruptie en valsheid in geschrifte. Schotte werd in 2016 veroordeeld tot drie jaar cel, maar weigerde zich bij dat vonnis neer te leggen. Het Openbaar Ministerie van Curaçao eiste in hoger beroep ook een gevangenisstraf van drie jaar.

Schotte ontving geld van de Italiaanse casinobaas Francesco Corallo om zijn verkiezingscampagne mee te financieren. In ruil daarvoor kreeg Corallo vergaande politieke invloed binnen de MFK, nu de grootste oppositiepartij van het eiland. Hij kreeg zelfs een stem bij de benoeming van ministers en de commissaris van de Centrale Bank.

Naast zijn celstraf mocht Schotte zich van de rechter vijf jaar lang niet verkiesbaar stellen, ook die straf blijft staan. De echtgenote van Schotte, Cicely van der Dijs, werd vorig jaar ook veroordeeld wegens valsheid in geschrifte en witwassen. Ze kreeg negen maanden cel opgelegd en ging ook in hoger beroep.

Schotte was van 2010 tot 2012 de eerste minister-president van Curaçao, nadat de Nederlandse Antillen op 10 oktober 2010 werden ontmanteld. Hij vormde met zijn partij Movementu Futuro Korsou (MFK) een coalitieregering met de partijen Pueblo Soberano en Partido MAN. Die coalitie klapte in 2012 wegens een niet-sluitende begroting, waarna Schotte opstapte als premier.

Ondanks zijn veroordeling bleef Schotte het afgelopen jaar politiek actief. De regering van premier Hensley Koeiman viel in februari 2017, nadat Schotte twee leden van coalitiepartij Pueblo Soberano overtuigde hun vertrouwen in Koeiman op te zeggen. Koeiman ontbond het parlement en schreef nieuwe verkiezingen uit. Daar was Schotte op tegen: hij had liever gezien dat de oppositie de kans kreeg een nieuwe meerderheidscoalitie te vormen. Dan kon hij premier worden zonder zich verkiesbaar te stellen, wat hem door de rechter was verboden. Schotte en een meerderheid van het parlement eisten dat de verkiezingen werden geannuleerd. Nederland weigerde dat en ook een gang naar het Europees Hof liep op niets uit.

Op 28 april ging Curaçao toch naar de stembus. De verkiezing werd gewonnen door de liberale partij Partido Alternativa Real (PAR), die samen met Partido MAN en de nieuwe partij PIN van oud-premier Suzy Camelia-Römer een regering gaat vormen.

Bron : ANP, NU.nl
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug